Kleur auto wijzigen bij RDW

kleur wijzigen 1 60b 

Als u via autobelettering de kleur van uw auto of kampeerwagen (waarbij de kleur op het kentekenbewijs staat) wilt wijzigen, dan moet u de nieuwe kleur doorgeven aan de RDW. Voor andere voertuigen hoeft dit niet, omdat de kleur daarvan niet op het kentekenbewijs staat. Ook als u de auto of de kampeerwagen tijdelijk een andere kleur geeft (carwrappen), moet u dat aan de RDW doorgeven. De RDW past dan gratis de kleur op het kentekenbewijs aan. De gegevens op het kentekenbewijs en de gegevens van het voertuig moeten volgens de wet overeenkomen. In dit artikel leest u hoe u een kleurwijziging aan de RDW moet doorgeven.

Kleurwijziging doorgeven aan RDW

Om de juiste kleur van uw personenauto of kampeerwagen op het kentekenbewijs te krijgen neemt u de volgende stappen:
  1. Vul het formulier ‘Aanvraag kleurwijziging’ volledig in. Let op: RDW kan op basis van de Europese regelgeving, sinds 1 juli 2014,  een beperkt aantal kleuren registreren. De politie , douane etc. zijn  op de hoogte van deze regelgeving zodat u niet in de problemen komt wanneer uw voertuig gecontroleerd wordt. De nieuwe kleur die u kiest moet het dichtst bij de kleur komen die uw voertuig heeft. Vb.  Uw voertuig is roze, dan vult u in het formulier als nieuwe  kleur  rood of  paars in. Als het voertuig heel licht roze is kiest u als kleur wit. U kunt, als u dat nodig vindt, een toelichting hierop geven in het veld. Evt. opmerkingen.
  2. Voeg als bijlage een duidelijke kleurenfoto aan het formulier toe, waarop ook het kenteken van het voertuig zichtbaar is. Uit de foto moet blijken dat het voertuig bij het kenteken hoort.
  3. Klik op verzenden.
  4. Als alles akkoord is, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekencard met de juiste gegevens per post. Hierbij kan de volgende situatie zich voordoen:
    -  u heeft een papieren kentekenbewijs > u krijgt dan dus geen papieren maar een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) terug. Daarnaast ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode. De RDW verstuurt deze een werkdag later dan de kentekencard. De tenaamstellingscode is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
    - u heeft al een kentekencard > u krijgt geen nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode die u heeft blijft geldig.
  5. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft ontvangen, vernietigt u het oude.

Het aanpassen van de kleur op het kentekenbewijs is gratis. 

Belangrijk

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Voertuig met verschillende kleuren

Als u uw voertuig in verschillende kleuren heeft gespoten en u kunt één hoofdkleur onderscheiden, dan geeft u deze hoofdkleur door. Kunt u niet duidelijk aangeven wat de nieuwe hoofdkleur is, dan bepaalt de RDW met behulp van de foto welke hoofdkleur op de kentekencard komt. 

Schriftelijke aanvraag 

Als u de kleurwijziging niet online kunt aanvragen, stuur dan een brief met het verzoek om de kleur op het kenteken aan te passen naar:
RDW, unit VRD
Postbus 30 000 
9640 RA Veendam. 
U meldt in de brief het kenteken en de nieuwe kleur van uw voertuig en ondertekent de brief.
Samen met de brief stuurt u een duidelijke kleurenfoto van het voertuig mee, waarop ook het kenteken van het voertuig zichtbaar is. Uit de foto moet blijken dat het voertuig bij het kenteken hoort. 
De verdere afhandeling is gelijk aan de hierboven genoemde online aanvraag. De afhandeling duurt alleen langer, omdat de aanvraag per post gaat. 

Neem contact met ons op

Voor meer informatie of voor het maken van een kennismakingsgesprek kunt u het contactformulier invullen. Telefonisch kunt u ons ook bereiken.

     
Ongeldig e-mailadres Voer uw telefoonnummer in.
Selecteer een onderwerp
Invalid Input
Indien u niet akkoord gaat kunt u het formulier niet sturen
vernieuw verkeerde invoer
Voer vanwege ons spambeleid, bovenstaande cijfers in

Blijf op de hoogte

Wij zijn hele sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van
het laatste nieuws, updates en acties